Ustroń, Hotel Magnolia, 10.08 - 17.08.2008

Spotkanie z pasją

Nagrody za uśmiech i pasję

alt

Od 10 do 17 sierpnia, w hotelu Magnolia w Ustroniu, odbyło się ? projekt bydgoskiej Fundacji Arka, współfinansowany przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Zaproszono autorów 63 prac, które wpłynęły na konkurs Spotkanie z mistrzem.

alt

Do 30 marca dostarczono 104 prace. Jury, pod przewodnictwem dyr. Anteny Radia Pik w Bydgoszczy Anny Kurzawy i dziennikarki Gazety Pomorskiej Bożeny Szymańskiej pierwszą nagrodę przyznało Agacie Krzyżanowskiej z Bydgoszczy, za pracę ?Dinozaur?. Wyróżnienia otrzymały: Katarzyna Żeglicka z Krakowa za tekst ?Za bramą ogrodu?; Alicja Nyziak z Sieradza za ?Oko w oko z Joanną Chmielewską? oraz Marzena Janus z Irządz (woj. dolnośląskie) za ?Spotkanie z Mistrzem?. Jeden z jurorów, Andrzej Jakubiczka, ufundował własną nagrodę Annie Tokarskiej z Malczyc za wyznania ?Z mojego pamiętnika?. Zaskoczona laureatka nie kryła wzruszenia: ? Myślałam, że serce mi wyskoczy. Byłam w szoku. Zupełnie nie spodziewałam się takiego wyróżnienia.

Ustrońskie spotkania osób niepełnosprawnych z całej Polski to pomysł prezes Fundacji Arka Barbary Olszewskiej.

alt

? Organizujemy je od 2003 r. Dotąd przewinęło się przez nie ok. 350 osób. Uczestniczymy w warsztatach, poradnictwie i szkoleniach. Chcemy pokazać niepełnosprawnych jako ludzi twórczych, obdarzonych talentami, wrażliwych i niepozbawionych humoru ? mówi.

Każde spotkanie wieńczy wydanie książki. Arka ma na swoim koncie już cztery publikacje. Ostatnią ?Spotkanie z pasją? wręczono 11 sierpnia. Jednym z uczestników inauguracji nowego projektu był przedstawiciel dyrektora PFRON-u ? Roman Uhlig. ? To cenna aktywizująca inicjatywa. Ma na celu rehabilitację społeczną ludzi z całej Polski, a Fundacja to nasz sprawdzony partner. Jestem przekonany, że będziemy dalej świetnie współpracować ? powiedział.

Rozdanie nagród rozpoczęto od laureatów ubiegłorocznego konkursu ?Uśmiech jest dobry na wszystko?. Zwyciężył w nim Wincenty Zdzitowiecki (pseud. Kryspin). Niestety, zmarł przed ogłoszeniem wyników. W jego imieniu nagrodę odebrała żona Elżbieta. ? Mam ogromną satysfakcję z zaproszenia, ponieważ doceniono dokonania męża. Cieszę się, że mogę w tym uczestniczyć ? podkreśliła.

Organizatorzy zaprosili do Ustronia mistrzów, o których uczestnicy konkursu pisali w swoich pracach. Ponieważ ani Anna Dymna, ani Jan Miodek nie mogli przybyć, przekazali symboliczne niespodzianki. Aktorka ? zdjęcia z osobistymi dedykacjami, a profesor ? książkę z wpisem dla Małgorzaty Morawskiej.

Na zakończenie spotkania, fotografik Janusz Michalski z Bydgoszczy przedstawił swoje zdjęcia. ? Te motyle są przepiękne ? zachwycał się Wojciech Nyziak. ? Zapisałem się na warsztaty fotograficzne, bo marzy mi się kiedyś dorównać mistrzowi.

alt

Tygodniowy pobyt w Ustroniu został poświęcony właśnie pracy z mistrzami. Byli wśród nich: tancerz ? Marzena Lozinszek i Jan Wesołowski, fotografik ? Janusz Michalski, aktor ? Zbigniew Wróbel i Grzegorz Lewkowicz oraz dziennikarz ? Hanna Kaup i Andrzej Jakubiczka.

Zenon Miszewski