ksiazka_przelom_300... już nie chcę dalej tkwić w życiu, gdzie nie ma światła, ni barw, gdzie czyha na mnie rozpacz, tęsknota i strach... Tymi słowami Krystyna Skiera wprowadza nas w klimat tegorocznego konkursu literackiego pt. „Przełom się", ogłoszonego w cyklu „Odkrywamy świat osób niepełnosprawnych". Jego uczestnicy mieli za zadanie opisać przeżycia, wydarzenia, które zmieniły ich życie. Prace, które napłynęły do konkursu, przedstawiały różnorodne przełomy – raz spektakularne, innym razem – bardzo osobiste, o walce z samym sobą, z własnymi słabościami. One pokazują, że czasem naprawdę niewiele potrzeba, by zmienić życie – wystarczy przełamać strach i podjąć walkę. W różnorodności historii życiowych, jak i w zacytowanych myślach, każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego książka, którą wydajemy, może stać się źródłem inspiracji dla tych wszystkich, którzy zagubili sens życia, brak im wiary i nadziei na lepsze jutro.

Już po raz siódmy Fundacja Arka podejmuje próbę przekroczenia bariery między światem sprawnych i niepełnosprawnych, chcąc pokazać, że różnice wcale nie muszą dzielić – przeciwnie, mogą być fundamentem prawdziwego bogactwa każdej wspólnoty.

Od czasów pradawnych liczba siedem jest liczbą świętą, pełną mistycyzmu i ukrytej mocy. Szczęśliwa siódemka, jak i tytuł konkursu, magicznie się uzupełniły. Sam konkurs był też pewnego rodzaju przełomem w życiu fundacji – współpraca z nowym wydawnictwem i wiele innych zmian, które towarzyszyły wydaniu tej książki, traktujemy jak nowy początek.

Kapituła Konkursu w składzie:

Urszula Guźlecka – TVP Bydgoszcz

Ewa Kurzawa – Radio PIK

Aleksandra Lubińska – lekarz orzecznik

Niwińska Jolanta – Fundacja Book Crossing

Wojciech Borkiewicz – Gazeta Wyborcza

Anna Strojna – psycholog

Renata Berg – prawnik

ze 106 prac, które wpłynęły na konkurs, wyróżniła:

Annę Kokot za „Poławiacza przełomów"

Marię Golankę za „Wiarę i nadzieję"

Jarosława Andrasiewicza za „Syndrom trzciny"

Martę Borek za „Zwyciężyć ciemność"

Arkadiusza Zająca za „Mój Przełom".

Nadesłane prace to nie tylko wzruszające opowiadania ludzi, którzy nie poddali się przeciwnościom i dzielnie walczyli o swoje życie, to także historie o poszukiwaniu miłości, o sile uczuć, o szczęściu... rozumianym w różny sposób. Trudna droga, przez którą przeszli nasi bohaterowie, zmieniła ich życie, dostarczyła sił, czasem przywróciła zagubiony sens.

Te historie naprawdę warto poznać. Teksty zawarte w książce obdarowują czytelnika chwilami wzruszeń, wzbudzają podziw, dostarczają radości, ale przede wszystkim urzekają prawdą i szczerością. Wierzymy, że ta magiczna książka pozwoli nowym czytelnikom zadumać się wobec świadectw, jakie o życiu dają osoby niepełnosprawne.

Jedna z uczestniczek konkursu, Ewa Rutka, na stronie internetowej naszej fundacji napisała: „10 lipca będzie 13 lat, odkąd moim życiem zatrzęsło bardzo ciężkie doświadczenie. Mój wielki Przełom trwa, jednym z nich jest to, że odważyłam się napisać to opowiadanie".

Do lektury tego oraz pozostałych tekstów zapraszam w imieniu Fundacji Arka Bydgoszcz.

Barbara Olszewska

Zamówienia: